transportbeveiliging

Transportbeveiliging: 2 betekenissen

De term transportbeveiliging heeft 2 verschillende betekenissen. De een staat synoniem aan transportbewaking: het beveiligen van goederen die worden vervoerd over de weg, door de lucht of over het water. Om ladingdiefstal te voorkomen.

De ander betekenis staat voor transportbeveiliging van wasmachines. Wanneer een wasmachine moet worden vervoerd moeten er transportbouten worden bevestigd. Dit om beschadiging aan de wasmachine en de trommel te voorkomen.

Beveiligen van goederen tijdens transport

Op deze pagina vind je meer informatie over de eerste betekenis van: transportbeveiliging. Dus het beveiligen van goederen tijdens transport.

Wanneer wordt deze vorm van beveiliging ingezet?

Wanneer er risico is op ladingdiefstal wordt er transportbeveiliging ingeschakeld. Bij risicovolle ladingen wordt vaak gedacht aan goederen zoals elektronica (TV's, smartphones, laptops) en kunst. Maar ook andere goederen zoals medicijnen, sigaretten, parfum en games zijn interessant voor criminelen.

Toename van 77%

TAPA (Transported Asset Protection Association) verwacht voor 2019 een recordjaar op het gebied van cargo criminaliteit. In februari 2019 is namelijk het aantal cargo incidenten toegenomen met 77% (zie TAPA) ten opzicht van 2018.

Diefstal kan op verschillende manieren plaatsvinden. Soms wordt een chauffeur overvallen en wordt de complete vrachtwagen gestolen. Of de chauffeur wordt opgesloten in zijn cabine en de wordt lading ontvreemdt. Op parkeerplaatsen kan het zeil van de vrachtwagen worden opengesneden of de deuren worden opengebroken. De schade die hieruit voort vloeit is groot. Een verzekering vergoedt vaak maar een deel van de lading. En schade aan de vrachtwagen (of een ontvreemde) vrachtwagen wordt niet altijd vergoedt. Daarnaast verschilt de psychische impact van een overval op een vrachtwagenchauffeur. Soms leidt een dergelijk incident tot een (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid.

Hoe werkt transportbeveiliging?

Bij transportbeveiliging worden goederen van het beginput tot eindpunt van de reis in de gaten gehouden. Het transport wordt gevolgd met (onopvallende) personenauto's die beschikken over een autovolgsysteem, camerasysteem, paniekknop en uitgebreid communicatiesysteem. De transportbeveiligers verliezen de vrachtwagen geen seconde uit het oog. Ook tijdens de rustpauzes van de chauffeur(s). Wanneer criminelen willen toeslaan zijn beveiligers in de buurt en grijpen (bij voorkeur) preventief in.

Transportbewaking wordt ook toegepast bij internationaal transport. De beveiligers zijn dan op de hoogte van lokale regelgevingen en wetten. En schakelen lokale instanties in bij incidenten.

Meer weten?

Meer weten over deze vorm van beveiliging? Neem contact met ons op. Wij zijn gespecialiseerd in transportbewaking en informeren u graag hierover.